Szerintem szinte mindenkit foglalkoztatott már az a gondolat, hogy milyen is lehet egy másik ember bőrébe bújni. Különböző rövidebb vagy hosszabb ideig tartó szerepjátékokkal pedig kicsit betekintést nyerhetünk, hogy milyen lenne az életünk, miként viselkedni, ha valaki teljesen mások lehetnék.

A mai napig alkalmazzuk ezt a bátyámmal, akinek szüksége van ezekre a szerepjátékokra. Nagyon sokat vagyunk együtt szeretnék neki segíteni, és úgy gondolom egy-egy ilyen játékkal sok pozitív energiával tud feltöltődni, ami segít neki a helyen úton maradni.

dr petke zsolt

Nem régiben ugyanis komoly segítségre volt szüksége. Elhagyta őt a menyasszonya és ezt akármennyire is próbálta nem sikerült feldolgoznia. Sajnos, ahogy valószínűleg sokan mások a bulizásba, a piálásba menekülnek. Ezzel egészen addig nincs is szerintem semmi baj, amíg tudják hol a határ. De a bátyám ezt szépen lassan elveszítette, már egy sima családi ebédhez is rengeteget ivott. Talán még magának is tagadta, ezért mondta nekünk is, hogy igazából ő nem függő, csak azért iszik mert éppen jól esik neki, de bármikor megtudná állni. Aztán szépen lassan már nem tudta abbahagyni, elveszítette a munkáját is, így hazaköltözött, amitől pedig még lejjebb csúszott. Hamar beláttuk, hogy neki sajnos előbb vagy utóbb komolyabb segítségre lesz szüksége.

Barátnőmmel beszéltünk a problémáról és ő mesélte nekem, hogy van lehetőség egy 28 napos felépülési programban részt venni, ami lehet, hogy megoldaná a problémát, főleg, ha még ennyire a probléma elején észrevettük.  Javasolta, hogy keressek rá interneten az egyik szakemberükre, és akkor elolvashatok minden részletes információt. Miután hazaértem egyből szóltam a szüleinek és a keresőbe már be is ütöttem ” dr petke zsolt ” nevét. Hamar rá is találtam erre az oldalra, ahol részletesen olvashattam róla, illetve a többi szakemberről is. Tovább böngészve láttuk, hogy van lehetőség először egyéni konzultációkra is, állapot felmérésre.

Valamint kicsit talán meg is ijedtünk, ahogy az oldalon tovább olvastunk és rájöttünk, hogy ennyire komoly ez a téma. Viszont sok már felépült, a programon átesett pozitív véleményt is szemügyre vettük.

Hamar eldöntöttük, hogy megéri belevágni a programba, mivel az elsődleges szempont a bátyám felépülése. Vele ezt egyáltalán nem volt egyszerű megértetni, mert ő még nem gondolta úgy, hogy függő lenne és problémája lenne az ivással. Viszont ahogy ezt belátta és rájött, hogy szüksége van a programra, már teljesen együtt működő volt. Nagyon sokat segítettek neki a szakemberek, illetve az is, hogy rájött nem csak neki vannak ilyen problémái, hanem rengetegen küzdenek alkoholfüggőséggel.

Azóta is néha pszichológushoz jár, hogy a veszteségét feltudja dolgozni és szépen visszazökkenjen a néha unalmas, de jó hétköznapokba. A különböző szerepjátékok kipróbálását is a pszichológusa javasolta annak érdekében, hogy rájöjjön újra, mi is az amivel szeretne foglalkozni a jövőben és „kinek a bőrében” érezné a legjobban magát.