Egyszer már írtam róla, hogy a kedvenc helyünk napelemes támogatást kapott és ezzel teljesen megújult az energetikája. Igazából azóta fontolgatom, hogy otthonra is napelemet szeretnék telepíteni.

Ezzel kapcsolatban a legnagyobb kérdőjel a napelem teljesítmény volt. Nem tudtam, hogy mik azok a szempontok, amikre figyelni kell a telepítésnél és az is hatalmas kérdőjel volt, hogy egyáltalán az én házam alkalmas-e arra, hogy a szükségleteim ellátásához elegendő napelemet telepíthessünk.

Sokáig rágódtam a dolgon, elolvastam a napelemesrendszerek.info oldalon található összes cikket. Így megtudtam, hogy a napelemek nem csak a tetőre, hanem a földre is helyezhetők, hogy akár 40-50 évig is el tudják látni energiával a háztartásokat és ha arról van szó, akár bővíteni is lehet őket.

Ezen felbátorodva minden információt elolvastam a napelemekről. Most már tudom például, hogy a fotovoltaikus napelem nem a nap hőjét, hanem az elektromágneses sugárzást használja fel elektromos áram előállításához. Azt is megtudtam, hogy a napelem felszerelésével még nem jutok elektromos áramhoz, ehhez szükség van egy inverterre is.

A legnépszerűbb módja ugyan a tetőre való szerelés, de ha nem elég jó a tető, azaz nem elég erős és úgy tűnik, hogy nem tudná megtartani a napelemeket, esetleg nem jó a tájolása vagy a dőlési szöge, akkor a földre is telepíthetőek a napelemek. Így gyakorlatilag, ahol van nap, ott napelemet is lehet telepíteni.

Persze nem ennyire sarkalatos a dolog, több tényező is van, ami még fontos a napelem telepítéshez, de ezek az én esetemben nem jelentettek potenciális veszélyforrást.

A tető is elég erős hozzá, hogy elbírja a napelemeket, szóval úgy döntöttem, hogy nekivágok. Sokat játszom a számítógépen, ezért sok áramot is fogyasztok. Nagy energiaigényű a számítógépem, szóval jó lenne, ha olcsóbban meg tudnám úszni a villanyszámlát.

A napelemesrendszerek.info oldalon kértem árajánlatot. Megnézték a házat, a környezetet, egy villamos tervezővel beszéltem, aki megtervezte nekem az egész rendszert. Pontosan annyi napelemet tettek fel, amennyi a ház energiaellátásához szükséges. Ez a rendszer még bővíthető, szóval, ha úgy döntök, hogy később egy nagyobb, jobb gépet veszek, ami zabálja az áramot, a napelemes rendszer tud alkalmazkodni hozzá. Szerencsére van elég hely hozzá, így nem fog gondot okozni az esetleges bővítés sem.

Mostantól búcsút mondhatok a villanyszámlának és sokkal többet költhetek játékokra és a számítógépem fejlesztésére is.