Van egy négy éves kisfiam. Az óvodák bezárásával rengeteg időt töltünk együtt. A nap 24 órájában, a hét minden egyes napján együtt vagyunk. Elég tömény, mit ne mondjak. Már épp kezdtünk egymás idegeire menni, amikor is kitalálta, hogy játsszunk tűzoltósdit. Nagy kedvencei a tűzoltóautók és a tűzoltók, na meg persze Ő is –ahogy szinte minden hasonló korú gyerek- imádja a szerepjátékokat, élvezi, hogy más bőrébe bújhat és kipróbálhatja magát addig ismeretlen helyzetekben. Nos, gondoltam adjuk meg a módját, inspirálódjunk és nézzük meg a valódi tűzoltókat. Mázli, hogy épp a közelünkben van a helyi tűzoltóság, ahol szinte mindig történik valami.

Ahogy a verőfényes napsütésben, talpig tűzoltó jelmezben a tűzoltóság felé sétáltunk, elhaladtunk egy napelem park mellett. Itt felsejlett előttünk megannyi napelem és napelemes inverter, amire felhívtam a figyelmét. Nem kellett rá sokat várni, míg a mindig kíváncsi méhem gyümölcse csillogó szemekkel, érdeklődve és azonnali választ sürgetve feltette a nagy kérdést, nevezetesen azt, hogy: mi is az a napelemes inverter?

Naná, hogy fogalmam sem volt róla, de vannak olyan pillanatok, amikor egy tudásra szomjazó gyerek figyelmét egyszerűen képtelenség elterelni. Egy szempillantás alatt felmértem a helyzetet és felismerve, hogy itt bizony nincs menekvés, gyorsan utána is néztem ezen az oldalon, hogy mit is takar a napelemes inverter fogalma. Nehogy már miattam ne legyen a gyerekből mérnök, nem igaz?

A www.sporoljnapelemmel.hu oldalára tévedtem a keresgéléseim közepette, és nagy szerencsém volt. Ugyanis, ezen a ragyogó és rendkívül informatív weboldalon pár perc alatt ki is okosítottuk magunkat, és megtudtuk, hogy a napelemes inverter legfőbb feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa, ami biztosítja a háztartási gépek működését. Sőt, védelmi funkciót is ellát, például áram kimaradás vagy túlfeszültség esetén (például villámcsapás hatására) lekapcsolja a berendezéseket a hálózatról, egyfajta biztonsági szerepet szolgáltatva ezzel. Több fajta napelemes inverter is létezik, fontos informálódni róla, melyik szolgáltató melyik típust fogadja el, hiszen a közmű szolgáltató engedélyéhez kötött a napelem rendszer telepítése is. Meghibásodás esetén csak egyetlen apró alkatrészt, mégpedig a varisztort kell cserélni a napelemes inverterben, hogy újra működni tudjon. Ez az apró alkatrész legtöbb esetben garanciálisan javítható. Amennyiben a garancia lejárt, a varisztor ára elenyésző, így bőven megéri napelembe és napelemes inverterbe fektetni. Csúcs, nem igaz? Különösen, ha azt nézzük, hogy a napelemek évtizedekig működnek. Ezt a sok-sok hasznos információt a napelemes inverter kapcsán mind a már említett www.sporoljnapelemmel.hu oldaláról tudom.

Egyébként több bejegyzést is el lehet itt olvasni a napelemekről, az inverterről is több mindent meg lehet tudni, mint amit itt most én elmondtam, ha valakit érdekel. De akik napelemek telepítésén gondolkoznak, azoknak kifejezetten ajánlani tudom ezt az oldalt.

Hiszen pont egy olyan oldalra sikerült tévednem, aminek üzemeltetői maguk is napelemek telepítésével foglalkoznak, tehát nem csak egy informatív oldalról van szó. Van náluk ingyenes helyszíni felmérés, minden telepítés előtt, ami arra szolgál, hogy megnézzék, lehet-e egyáltalán napelemeket szerelni a tetőre. Mert bizony, nagyon nem mindegy például, hogy milyen a tető dőlésszöge. Ehhez pedig igazából nem is kell mást tenni, csak kitölteni egy űrlapot, amiben kérjük a felmérést, és a cég munkatársai igyekeznek mielőbb visszajelezni nekünk. Bevallom, meglepett, hogy ilyen könnyedén zajlik a folyamat, vagyis hát, inkább úgy mondom, hogy gördülékenyen. Annyira meggyőzött igazából, hogy én magam is elgondolkoztam, hogy kitöltöm ezt az űrlapot.