Az ismerőseim és a barátaim tudják rólam, hogy egy olyan középiskolába jártam, ahol nem a megszokott nyelvi tagozatok voltak. Igaz itt is volt egy testnevelési tagozat, mint sok más helyen is, de a dráma tagozat az annyira nem gyakori. Én pedig dráma tagozatos voltam.

Annak idején a választásom oka igazából az iskola humán beállítottsága volt, mert sosem szerettem a reál tárgyakat, az irodalom sokkal jobban érdekelt.

A dráma tagozat azt jelentette, hogy heti egyszer órák után, még további színjátszás következett, mindenféle játékokkal, amik hasonlóak voltak a Beugró című műsorban látottakhoz. Emellett lehetett választani még pluszban zenei órákat, illetve mozgás órákat, aminek keretében gyakorlatilag kortárs táncot lehetett tanulni.

Készítettünk előadásokat is, az első az 1848-49-es szabadságharc idején játszódott és a nők szerepére, a nők életére és a nők gondolataira épült. Ezt az előadást teljesen mi raktuk össze, természetesen a dráma tanáraink vezetésével. El is vittük a játékunkat egy diákszínjátszó találkozóra, ahol nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Utólag tudtam meg, hogy az értékelők az én egyik mondatomat találták a legdrámaibbnak: „remélem, az én férjem ott marad”. Azt gondolták, hogy ebben az időben sok nő gondolhatta ezt, amit én akkor mondtam, de ilyet akkor, minden bizonnyal, nem mondták az emberek, senki nem hangoztatta, hogy abban bízik, hogy a férje meghal a szabadságharcban.

A középiskolában eltöltött négy év, így utólag visszagondolva sokat adott, de amiért leginkább hálás lehetek az a színház szeretete. Azóta sokkal gyakrabban járok színházba, mint azelőtt. Így már más városokban lévő színházakba is eljutottam, legutóbb nyáron voltam Szegeden.

Autóval mentünk, és a GPS kicsit megbolondult, levitt az autópályáról, így hatalmas mezők és szántóföldek mellett vitt minket. A megszokott szélerőművek mellett olyat is láttam, amit eddig még nem: napelem erőműveket, bár akkor még nem tudtam, hogy így hívják.

A színház után utána olvastam, és megtudtam, hogy a napelem erőmű tulajdonképpen több napelem együtteséből áll, amihez minimum két hektárnyi területre van szükség. Egy ekkora területen elhelyezett erőmű nagyjából 800 kW teljesítményre képes. Egy ismerősöm mérnök tőle tudom, anyagiakban meghatározva 1 kW körülbelül 40-50 forintba kerül.

Ezután egyből arra gondoltam, hogy vajon van-e napelem erőmű pályázat, mert nyilvánvaló, hogy ezeknek a kiépítése nem ennyibe kerül, de elképzelni sem tudtam, hogy hozzávetőlegesen mekkora összeg is szükséges egy ilyen már-már létesítmény kiépítéséhez.

Mint kiderült, léteznek ilyen pályázatok vállalkozások részére, mert hát ezek nagyteljesítményű dolgok, és gyáraknak, vagy például a mezőgazdaságban van szükség ekkora hatékonyságú teljesítményre. Ez pedig azt jelenti, hogy például lakhatási célra nem pályázhat senki. Emellett pedig azok sem kaphatnak támogatást, akik kereskedési célzattal szeretnének napelem erőműre pályázni, ahogyan azok sem, akik a napelemeket cserélni szeretnék. Ez a napelem erőmű pályázat csak új rendszerek kiépítésére érvényes.

Azon az oldalon, amit találtam, részletesen leírják, egy 2019-től 2020-ig tartó napelem erőmű pályázat részleteit és feltételeit is.

A pályázattal három millió forintig terjedő támogatás nyerhető el, ami akár a teljes költséget fedezheti bizonyos esetekben, ez persze a szükséges napelemek mennyiségétől és a szükséges vagy elvárt teljesítménytől is függ. Nem csak maximum, de minimum támogatási összeget is meghatároztak, ez pedig másfél millió forint.

Többen is elnyerhetik, mert elképesztő magas összeg áll rendelkezésre – több milliárd forint , akinek vállalkozása van és szüksége van napelem erőműre, szerintem mindenképp érdemes megpályázni, mert ezek nagyon szép összegek, és nem mindegy, hogy mennyi marad a kasszában.

Ezen a honlapon olvastam a támogatásról szóló információkat. Itt lehetőség van árajánlatot kérni egy űrlap kitöltésével, vagy akár visszahívást is lehet kérni. Az elkészített árajánlattal pedig, ha szükség van rá, akkor segítséget is nyújtanak a napelem erőmű pályázathoz szükséges ügyintézésével kapcsolatos teendőkben is. Az árajánlat, amit kínálnak a pályázat elnyerésétől függetlenül is fennáll. Emellett pedig terepszemlét is tartanak, hogy lássák, hova is kerülne a napelemes rendszer.

A honlap bejegyzése szerint a tender magában foglal minden szükséges tennivalót: a pályázónak nem kell foglalkoznia sem a napelemek beszerzésével, se az üzembe helyezésével. Az elnyert összeg magában foglalja ezeket a lépéseket is, vagyis gyakorlatilag mindent.  

Fontos az is, hogy a megvalósítást sem lehet hosszú évekig húzni, mert az elnyeréstől számítva, másfél év a „türelmi idő”. Ezalatt az idő alatt kell felállítani és elindítani a napelem erőművet.

Az egyik legfontosabb, hogy erre a napelemes erőmű pályázat egészen jövő év szeptember utolsó napjáig érvényes, vagyis kicsivel kevesebb, mint egy év áll még rendelkezésre.

Habár elsőre elég nagynak tűnhet – sőt, nagy is – az az összeg, amit egy ilyen nagy volumenű projekt igényel, de több előnye is van, leginkább hosszútávon. Az egyik, hogy idővel a ráfordítás idővel megtérül, onnan pedig csak spórolni lehet rajta. A másik pedig, ami globális is nagyon fontos, hogy az ilyen napeleme erőművek és a napelemes erőmű pályázat is, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy nyitottabbak legyenek a „nagyok” a megújuló energia használatára. Ez pedig azért jó, mert így fontos szereplői lehetnek a környezetvédelemnek is. És szerintem ez nem csak azokra a vállalatokra vonatkozik, akik igénybe veszik a napelemek kiépítésére vonatkozó tendert vagy csak simán magát a szolgáltatást, hanem természetesen azokra is, akik létrehozzák.