Művész lélek vagyok. Szeretek elkalandozni, elmélkedni az életen. A hasznos, sokszor létfontosságú dolgokról azonban sajnos számtalanszor elfeledkezem. Nem meglepő hát, hogy a minap a melegedő olajt a gáztűzhelyen felejtettem és a konyhám szinte teljesen leégett. Szerencse, hogy időben hazaérkeztem a boltból, valamint, hogy hamar kiértek a tűzoltók. A szerencsétlen eset után miden ismerősöm a lakásbiztosítót emlegette. Szégyelltem bármit is mondani, így csak bólogattam, pedig nem volt nekem semmilyen biztosításom. Az anyagi károkat tehát nekem kellett állnom. Ez az eset azonban jó lecke volt, megtanultam, hogy sokkal jobban kellene figyelnem a kézzel fogható dolgokra, valamint előre kellene gondolkodnom kicsit, nem kellene mindig a múltba révednem. Emiatt megfogadtam, hogy a jövőben, a tanultak szerint, tudatosan élem az életemet, nem felelőtlenkedek el mindent.

Még a nagy elhatározás napján leültem a számítógépem elé, eldöntöttem, hogy egészen addig nem állok fel, amíg nem találom meg, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb számomra. Hosszas keresgélés után találtam rá a Pannon Safe oldalára, ahol alapos tájékoztatást kaptam a lakásbiztosításokról, valamint a szerződéskötés folyamatáról.

Megbizonyosodtam róla, hogy bárki megkötheti a biztosítást, aki érdekelt az ingatlan megóvásában. Ennek értelmében a tulajdonos mellett, a résztulajdonos, a bérlő, illetve a finanszírozó is megkötheti a szerződést. Nekem van saját lakásom, így szerencsére nem kell senkivel egyezkednem a lakásbiztosítási szerződés tartalmáról, úgy köthetem meg, ahogy nekem az tetszik.

Lényeges pont a szerződés megkötése előtt, hogy jól meg legyen határozva a biztosítási összeg. Ugyanis a biztosítási összeg helytelen meghatározása alulbiztosításhoz és kár esetén aránylagos kártérítéshez vezethet. Ezeket az infókat olvasva egyből az jutott eszembe, hogy rendben, ez érthető, de hogyan állapítható meg a megfelelő biztosítási összeg. A Pannon Safe oldalán természetesen erre is választ kaptam: a biztosítási összeg megállapításánál az újjáépítési érték, nem pedig a piaci, vagy a forgalmi érték a meghatározó. Káreseménykor pedig a biztosító a tényleges kárt téríti meg, az újjáépítési vagy újra beszerzési érték, illetve a javíttatás költségének figyelembevételével, természetesen maximum a biztosítási összegig.

Magamat ismerve, érdemes a totálkárra is gondolni, hiszen sosem tudni, hogy mikor felejtkezek el valami lényeges dologról. A Pannon Safe totálkár esetén a károsodott épülettel azonos nagyságú, kivitelezettségű és minőségű épület építési költségét fizeti meg, nyilvánvalóan csak a biztosítási összegig. Ha az épület avultsága a kár időpontjában meghaladta a 75%-ot, akkor a térítés összegét az avultsággal arányosan csökkenti. Tehát ha jobb színvonalú lakást szeretnék, mint amilyen volt, akkor a plusz költségeket már saját zsebből kell állnom. Ez nem meglepő, hiszen egyértelmű, hogy a biztosításból eredő haszonszerzés, meggazdagodás nem megengedett, meg persze az nem is érné meg a biztosítóknak.

Az oldalon közzétett infók alapján hamar leszűrtem, hogy érdemes online megkötni a lakásbiztosítást. Ez az ügyintézési forma több okból is előnyös lehet. Például a biztosító kockázatviselése online szerződéskötés esetén az ajánlatkészítést követő nap nulla órakor már elkezdődik. Sajnos a biztosítási események kapcsán várakozási időre kell számítani. Ez a várakozási idő rendszerint tizenöt nap, azonban egyes kiegészítők esetén harminc nap, vagy hat hónap is lehet. Ez azonban más cégeknél sincs másként, tehát el kell fogadni ezt a hosszas várakozási időt.

Az online szerződéskötést én azért is tartom jobb opciónak, mint a személyes ügyintézést, mivel sokkal egyszerűbb otthonról olvasgatni a részleteket, valamint kitölteni az üres rubrikákat. Sokszor azért halasztgatom az elintéznivalókat, mert utálok a kígyózó sorokban várakozni, tölteni fölöslegesen az időt. Ez a Pannon Safe-nél nem akadály, percek alatt megköthetem a lakásbiztosításomat.

A weboldalon kalkulátor is található, ami a lakásbiztosítási szerződés közvetlen ügyfél általi létrehozására szolgál, méghozzá biztosításközvetítő segítségével. A kötési folyamat során a biztosítócég egyik munkatársa a portálon kínált biztosítási termékek vonatkozásában szakmai segítséget nyújt az ügyfeleknek, így felgyorsítva és elképesztően megkönnyítve az ügyintézései folyamatot. A lakásbiztosítási csomag pontos meghatározása után már csak az ingatlan adatait, valamint a személyes elérhetőségeket kell megadni, és ennyi az egész.

A biztosítótársaság honlapján arról is tájékoztatják ügyfeleiket, hogy milyen kiegészítő biztosítások közül lehet választani. A kiegészítő biztosítások által a saját igényekhez lehet igazítani a lakásbiztosítást, így a valós problémákban nyújthat majd segítséget. Többek között a következő kiegészítők közül lehet választani: tűz nélküli füst és koromszennyezési károk megtérítése, kívülről történő beázás, nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz általi károk megtérítése, valamint a csőtörés következtében elfolyt víz árának kifizetése. Úgy gondolom, hogy ezek bármikor bekövetkezhetnek, főként az én esetemben. Számtalanszor van az például, hogy nyitva felejtem az ablakot.

A kiegészítő biztosítások között még számos hasznos kockázatviselési terület van, azonban nem mindegyiknek tudnám hasznát venni. Ilyen például a gépjármű assistance, valamint a kisállat, illetve háziállat biztosítás. Nekem nincs autóm, valamint állataim sem, szóval ezeknek egyáltalán nem tudnám hasznát venni. Ezért jó az, hogy mindegyik kiegészítő külön kérhető, nem csak csomagban.

Barátságos, biztonságos környéken lakom, így a graffiti károk, valamint a vandalizmus által keletkezett károk megtérítésére sem lenne, valószínűleg sosem szükségem. A besurranással, illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén történő kockázatviselés szintén inkább azoknak ajánlott, akik nem bíznak a környezetükben lévőkben, vagy kimagaslóan értékes, látványos ingatlannal rendelkeznek. A biztosítási fedezet kiterjedhet még a napelemekre, a napkollektorokra, valamint akár a kerti bútorokra is. Mindezek mellett még kiterjesztett garancia és vállalati biztosítás is választható a Pannon Safe-nél. A szerződés megkötése előtt alaposan meg kell fontolni, hogy melyik kiegészítő biztosításoknak van valóban haszna számunkra, mivel mindegyik plusz költséggel jár. Tehát fölösleges mindet hozzácsatolni a már amúgy is sok mindent tartalmazó alapcsomaghoz.

A biztosítótársaság által kínált csomagok a következő alapkockázatokat mindenképp tartalmazzák: árvíz, felhőszakadás, földcsuszamlás, földrengés, hónyomás, idegen jármű ütközése, idegen tárgy, ismeretlen építmény rádőlése, ismeretlen üreg beomlása, jégverés, kő- és földomlás, robbanás, tűz, vihar és villámcsapás. Ennek értelmében a legolcsóbb lakásbiztosítás is tartalmazza ezeket a dolgokat.

A Pannon Safe internetes oldalának köszönhetően úgy gondolom, hogy sikerült megtudnom, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb. Elég hóbortos alkat vagyok, szóval akármikor megváltozhat a véleményem, azonban ekkor sem lesz világvége, könnyedén fel tudom bontani a szerződést.

A lakásbiztosítási szerződés határozatlan időtartamra köthető. A szerződést biztosítási évfordulóra lehet felmondani, de megszűnik abban az esetben is, ha a biztosítási érdek már nem áll fenn. Amennyiben nem igényelném tovább a Pannon Safe kockázatviselését, a biztosítási évforduló előtt harminc nappal egy felmondó nyilatkozatot kell küldenem a biztosítónak, ami tartalmazza a szerződő nevét, címét, születési helyét, születési időt, valamint a szerződés- vagy kötvényszámot. Amennyiben online, az online kalkulátoron keresztül kötöttem meg a lakásbiztosítást, a korábbi szerződés felmondását elintézik helyettem.

Nem gondolom azonban, hogy egy év múlva meg szeretnék válni a Pannon Safe-től, hiszen szerintem sikerült megtalálnom a legjobb lakásbiztosítót.