A színészmesterség kialakulása egészen az ókorra vezethető vissza, azonban mai napig alakulóban és fejlődőben van. Újabb és újabb irányzatok jelennek meg a színházcsinálás területén. Valaki más bőrébe bújni azonban nem csak, akkor lehetséges, ha színész vagyunk. Sokakat magával ragadott a comiconok világa, ahol kedvenc anime-, veidó játék-, szuperhős karakterüknek vagy akár mesefigurájuknak öltözhetnek be.

A rendezvényekhez gyakran kapcsolódnak különböző programok is, de talán a legizgalmasabbak ezek közül a szerepjátékok, mikor bizonyos történet szereplői eljátsszák a filmekből, képregényekből is ismert eseményeket. Azonban az is érdekes lehet, ha egy a választott játékvezetők által fejlesztett új történetet játszanak el. Ez lehetőséget ad az események megváltoztatására, bizonyos döntési lehetőségek elé állítja a játék résztvevőit.

A klasszikusabb szerepjátékok közé tartozik, mikor például Egerben eljátsszák a vár ostromát, vagy a Zrínyi Miklós eposzából is ismert Szigetvár elfoglalásának történetét. A résztvevők egy része itt a vár védőinek, magyar katonának, míg másik része töröknek öltözik. Nem is gondolnánk talán elsőre, hogy ezek az események tömegeket vonzanak. A játékokon résztvevők számára is évről évre nő, de érdeklődők is egyre többen vannak. Úgy gondolom, hogy ez kifejezetten izgalmas lehet a gyerekeknek is, akik történelem vagy magyar órán épp az ezekhez az eseményekhez kapcsolódó témakörnél járnak. A tőlünk történelmi időben távolabb eső eseményeket könnyebb így megérteni és saját élménnyé is válhatnak.

Egy hasonló eseményre terveztünk kirándulást, mikor beköszöntött az első fagy. Már régóta halogattam, hogy lecseréljem a kocsi nyári gumijait télire, de akkor ébredtem rá, hogy most már muszáj lesz. Nekem fontos a biztonság, tisztában vagyok vele, hogyha azzal balesetet okozok, hogy a nyári gumik nem megfelelő tapadási képessége miatt megcsúszok az úton, azzal más vezetőket, járókelőket is veszélyeztethetek. Biztos voltam benne, hogy nem tudok autóval elindulni, hogy valahol átszereltessem a téli gumikat a kocsira. Abban sem voltam biztos azonban, hogy a régi téli gumijaim még alkalmasak a használatra. Mikor leellenőriztem őket meg kellett sajnos állapítanom, hogy túl kopottak és régiek, nem nyújtanának megfelelő ellenállást fékezéskor egy jeges, felfagyott úton.

téli gumik
téli gumik

Arra gondoltam, hogy jó ötlet lehet az interneten keresni akciós téli gumikat. A gumidiszkont.hu oldala nem csak azért tetszett meg, mert igazán egyszerűen átlátható, hanem azért is, mert tervezésekor odafigyeltek rá, hogy segítséget nyújtsanak azoknak is, akik nem értenek az autóabroncsokhoz. Nem csak azt tudjuk könnyen megkeresni, hogy van e raktáron a számunkra optimális autógumikból, de azt is le tudjuk ellenőrizni, hogy a kocsinkra pontosan milyen kereket érdemes választanunk. Bár a méret számot meg tudjuk nézni a saját kerekeinken is, talán egyszerűbb, ha nem a kopás nyomok között kell keresni a jelzést.

A téli és nyári gumik kialakításánál figyelnek arra, hogy a különböző évszakokban más és más az aszfalt összetétele. Így a téli gumik a merev, fagyos vagy éppenséggel csúszós aszfalthoz igazodnak, míg a nyári gumik a forró betonon is megállják a helyüket. Ez az ellenálló képesség nem csak a gumi összetételétől, de a kerekek bordázatától is függ. A nyári gumiabroncsokon vékonyabb keskeny nyomok találhatóak, míg a téli kerekek mintázata általában bordázottabb, mélyebb vájatok találhatóak rajtuk, ezzel is segítve az esetlegesen vizes aszfalton való egyenletes haladást.

Gyakori problémám, hogy minden az utolsó pillanatban jut eszembe. Sajnos az oldal munkatársai a főszezonra való tekintettel csak egy nap késedelemmel tudták volna kiszállítani az új gumiabroncsokat. Ez azonban nem ért meglepetésként, hiszen az oldal fel is van tüntetve, hogy főszezonban túlrendelés miatt gyakran ne tudják az összes kiszállítást egy napon belül biztosítani. Mindenesetre azért is örültem neki, hogy rátaláltam az oldalra, mert így a későbbiekben is számíthatok rá, hogy egyszerűen be tudom majd szerezni az új autógumikat. Mivel a hétvégén szerettem volna elutazni fontos volt, hogy még a következő nap felszereljék a téli gumit az autóra. Szerencsére a honlapon megtaláltam, hogy hol tudom személyesen is átvenni a rendelt terméket. Azon azonban igazán meglepődtem, hogy milyen sok helyen van erre lehetőség és, hogy a közelemben is legalább három ilyen pontot találtam. Egy barátom elvitt a legközelebb átvevő pontig és segített lecserélni a gumikat is.

Természetesen nem árt legalább időszakonként ellenőrizni vagy ellenőriztetni a kocsi kerekeit. Ez főként érvényes akkor, ha különösen nagy megterhelésnek vannak kitéve. Nem véletlenül cserélik a kereket az autóversenyeken sem, hiszen a magas sebességen pörgő gumik hamarabb kopnak, ez hasonlóan igaz a forró aszfalton guruló kerekekre is. Szerencsére azonban egy új gumi általában tíz évig biztonságosan használható.