Valójában az egész élet egy nagy szerepjáték. Legalábbis azoknak, akik nem ismerik egymást közelről. Veletek hányszor fordult már elő, hogy nagyon rossz, vagy éppen nagyon jó hangulatban voltatok, és legszívesebben egészen másként viselkedtetek volna, mint ahogy emberek között “illik”? Az igazi személyiségünket csak a hozzánk legközelebb állók ismerhetik meg, azok, akik társaságában egyáltalán nem aggódunk amiatt hogy mit fognak gondolni.

Szerencsések azok, akiknek megadatik hogy ilyen ismerőseik legyenek. Valakinek még a saját családján belül is szerepet kell játszania. Én magam is sokszor kerültem hasonló helyzetbe. Egészen kicsi korom óta szerettem a szerepjátékokat. Mindig valami mesehős szerepébe bújtam. Egy idő után megszámlálhatatlan mennyiségű jelmez gyűlt össze otthon, és ha akartam, minden nap másikat választhattam. A kedvenc ünnepem a farsang volt, mert olyankor nem csak én, hanem más gyerekek is beöltöztek. Az általános iskolában színjátszó szakkörre jártam, amit nagyon megszerettem. Ahogy növekedtem, egyre biztosabbá vált a számomra, hogy ez több egy egyszerű hobbinál. Lassanként megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék a való életben is színész lenni. A színjátszó kör vezetője támogatott ebben, és egyre többször hívtak meg különböző előadásokba, az idő múlásával egyre komolyabb szerepeket kaptam. Amikor közeledtem a gimnázium végéhez, a szüleim egyre többször kérdezték meg, milyen egyetemre szeretnék jelentkezni. Nem voltak kifejezetten szigorúak, azonban én valamiért mégsem mertem megmondani nekik, hogy színész szeretnék lenni. Ekkor kezdődött el az életem eddigi egyik legnehezebb szerepjátéka. Rengeteget gondolkoztam, hogy hogyan és mikor mondjam el nekik. A színjátszó szakkör vezetője szerencsére észrevette, hogy mennyire szenvedek ettől, és úgy döntött, maga beszél a szüleimmel. Kiderült, hogy feleslegesen aggódtam: nagyon támogatóak voltak. Azóta már színészetet tanulok az egyetemen, és úgy érzem nem is lehetnék jobb helyen. Itt végre megtaláltam azt, amit egész életemben kerestem, és hozzám hasonló fiatalok vesznek körül. Nem kell többé a farsangra várnom ahhoz, hogy ne érezzem magam kívülállónak.

Az egyetemi éveim alatt elkezdtem diákmunkát keresni. Valami olyasmit szerettem volna, ami nem vesz el túlságosan sok energiát a tanulástól, de mégis hozzám illő és emberekkel foglalkozhatok közben. Ezért jutott eszembe a hostess diákmunka. El is kezdtem böngészni a neten és hamarosan találtam egy weboldalt, ami elnyerte a tetszésemet: a topiwork.hu-t.

Őszintén szólva elsőnek a felület kinézete fogott meg. Talán ennek oka részben a művészi beállítottságom, másrészt esetleg a rendszeretetem is, de sokat számít nekem az ilyen honlapok tervezése. Lényegesen nagyobb lelkesedéssel keresgélek egy olyan weboldalon, amit láthatóan igényesen alakítottak ki. A TopiWork felülete is éppen ilyen volt. Az uralkodó színek a fehér, a szürke és a sárga, ezek rendkívül szépen egészítik ki egymást, és kontrasztot is biztosítanak a felületnek. Elegáns és jól olvasható betűtípust használnak, valamint a kategóriák kiválasztását kis rajzok segítik. Ennek látszólag talán semmi jelentősége nincs, azonban mégis sokkal vonzóbbá és érdekesebbé teszi az oldalt. A dizájn mellett az elrendezés is elnyerte a tetszésemet. Mindent könnyen meg lehet találni a honlapon, azok számára is, akik most járnak itt először.

A kezdőoldal tetején találjuk a “Belépés” gombot, ezzel tudnak bejelentkezni azok, akik már regisztráltak a honlapra. Ez alatt a keresőt helyezték el. Ez meglehetősen részletes: beállíthatjuk hogy milyen szakképzettséggel rendelkezünk illetve milyen munkakörben szeretnénk dolgozni. Emellett a helyszínt is megadhatjuk, így nem fogjuk látni a találatok között az ország összes diákmunkáját, csupán azokat amelyek helyileg is megfelelnek nekünk. Továbbá a kategóriák közül is lehet választani, ezzel is szűkítve az eredményeket.

Lejjebb láthatjuk a kategóriákat: műszaki, IT, fizikai, alkalmi, gazdasági, otthonról végezhető, HR és marketing, és még egyéb kategória is van. Én először is a keresőbe írtam be, hogy “hostess”, és a találatok között válogattam. Örömmel láttam, hogy elérhető hostess diákmunka a honlapon. Láttam például éttermi hostess diákmunka ajánlatot. Ennek a munkának a feltételei voltak az angol nyelvtudás, az igényes megjelenés, a talpraesettség. A feladatok pedig a külföldi vendégek fogadása és leültetése. A munkára nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok jelentkezhetnek. Biztosítanak napi egyszeri ingyenes étkezést, és a munkavégzés hétvégén történik. A jobb oldalon lehetett megtekinteni az álláshoz tartozó olyan lényeges információkat, mint az órabér, a helyszín, és a heti munkaórák száma.

Láttam, hogy számos más diákmunka is található ezen a felületen még, ezért tovább nézelődtem.Találtam műszaki ügyintéző, műszaki rajzoló, bolti kisegítő, irodai adminisztrátor, raktáros, és még fesztivál koordinátor állást is. Ez is felkeltette a figyelmemet, hiszen annál emberközelibb munka, mint egy fesztiválon dolgozni, kevés létezik. Mindig is nagyon szerettem a pörgést, a vidám hangulatot, az olyan eseményeket ahol sokan összegyűlnek és együtt örülnek az életnek: emlékezzetek csak vissza, hogy mennyire szerettem gyerekként a farsangot…azt hiszem a fesztiválok kicsit olyanok, mint a farsangi mulatság felnőtt változata. Ez tehát nem csupán munka, hanem részben szórakozás is lehet egyszerre: hűen a TopiWork jelmondatához, melyet a kezdőlap tetején helyeztek el: “Találd ki, mit szeretsz a legjobban csinálni, aztán…keressünk valakit, aki fizet érte!”

A keresgélés közben azt is felfedeztem, hogy gyakornoki munkák is nagy számban találhatók a felületen. Ez nagyon pozitív szerintem, mivel a legtöbb diák, ha van lehetősége rá, legjobban abban szeretné magát kipróbálni, amit tanul éppen. Így már az egyetemi évei alatt szakmai tapasztalatot szerezhet, és betekintést nyerhet abba a munkakörbe, amivel majd a “nagybetűs életben” foglalkozni szeretne. Nekem is a kedvenc munkáim azok, amikor szerepet kapok egy-egy színdarabban, azonban ezekért még nem mindig fizetnek, és nem is mindig rendszeresek, ezért gondoltam arra, hogy jó kiegészítés lenne egy hostess diákmunka.

A kezdőoldal alján a “Kapcsolat” feliratra kattintva találhatóak az elérhetőségek. A diákmunka szövetkezet központja Budapesten, a Népszínház utcában helyezkedik el. Ügyfélfogadás hétfőtől csütörtökig reggel kilenctől este hatig, pénteken pedig reggel kilenctől délután kettőig érhető el. Az email címüket szintén elhelyezték ide, valamint egy térképet is, ami a helyszín megtalálását könnyíti meg. A munkára jelentkezés menetéről meg lehet tekinteni egy tájékoztatót, amelyben részletesen, lépésről lépésre leírják, hogy hogyan zajlik a jelentkezés. Ez igazán sokat segíthet azoknak, akik most csinálnak ilyet először.

Az oldalhoz egy blog is tartozik. Itt számos különböző, de valamilyen módon mindenképpen a diákmunkához és a diákélethez kapcsolódó témájú cikkeket lehet olvasni. Csak hogy néhány példát említsek, van itt “Miért fontos az önfejlesztés?”, “Futottunk a Vivicittán”, “A munkavállalás világa – Munkahelyi etikett”, “A munkavállalás világa – Az interjú” című, és még sok más érdekesebbnél érdekesebb írás. Itt találtam rá a “Milyen is a fesztiválos meló?” című cikkre is, amelyből sok mindent megtudtam erről a munkakörről. Minden diáknak tudom ajánlani a topiwork.hu weboldalt, mert itt azt hiszem mindenki megtalálhatja a neki való állást.